Detartraj, extracții și chirurgie orală

detartraj pisica

Problemele dentare pot apărea la orice vârstă atât la câine cât și la pisică și pot afecta semnificativ calitatea vieții lor. 


Sănătatea dentară poate fi afectată de obiceiurile alimentare - animalele pot prefera alimentele moi în defavoarea celor uscate care prin abraziune reduc din depuneri; de modul în care se realizează masticația – în cazul în care arcadele dentare nu se suprapun; de probleme orale preexistente – acestea pot favoriza utilizarea cu predilecție a unei regiuni pentru masticație. 

Totuși, odată cu înaintarea în vârstă apar mai frecvent probleme dentare parodontale, tartru, placă, fracturi și avulsii dentare care îngreunează viața animalelor. 

Prevenirea

Este un element de bază pentru menținerea sănătății, iar aceasta poate fi realizată atât de proprietar prin administrarea de alimente ce îndepărtează tartrul, prin periaj periodic și folosirea de soluții orale antiseptice și dezodorizante, dar și de medicul veterinar, care prin controale periodice poate interveni cu detartraje, periaje cu produse profesionale, sau extracții - atunci când este cazul. 

Detartrajul

Poate face mult mai mult decât produsele de ce dizolvă tartrul, având posibilitatea de a îndepărta depunerile situate subgingival, oferind astfel o igienizare riguroasă. În cabinetul Szatmari Vet animalul dumneavoastră poate beneficia de detartrare cu un aparat performant de detartrare cu ultrasunete ce emite un jet fin de lichid în timpul manoperei, astfel suprafața dintelui este răcită, iar durerea este mult diminuată. De asemenea, dispozitivul de detartrare are iluminare LED pentru o vizualizare bună a cavității orale. 

Complicațiile igienei orale deficitare la animale de companie pot fi: boala parodontală, pierderea dinților, cangrene, abcese sau fistule orale, infecții sinusale, infecții auriculare, articulare, miocardice etc.